• Pallets worden gratis thuisbezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag in huis

  • Direct stoken na het leveren

  • Afhalen mogelijk bij onze vestiging

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 21.00

De zwitserse methode

De Zwitserse Methode

De meeste bekende manier om jouw haardhout aan te steken is het maken van een huisje. De blokken zet je schuin tegen elkaar aan, daaronder leg je aanmaakhout en aanmaakblokjes, dit steek je aan en foila. Het probleem met de stook-methode is dat er vaak een onvolledige verbranding plaats vindt, wat resulteert in rookvorming wat dan weer slecht is voor jouw gezondheid mocht je dit inademen. 

De Zwitserse Methode is de manier om de onvolledige verbranding voor te zijn. De schadelijke stoffen worden in een vroegtijdig verbrand omdat met deze manier het haardhout rustig tot ontbranding komt. Dit betekent geen rook en een duurzame verbranding. 

Wij van Haardhout.com leggen jou uit hoe het precies werkt. 

STAP 1. WELK HOUT KIES IK?

Het maakt voor de Zwitserse-Methode niks uit welke houtsoort je kiest maar wat wel uit maakt is of het droog hout is! Bij Haardhout.com ben je altijd verzekerd van ovendroog haardhout. Ovendroog hout (vochtpercentage onder de 20%)  steek je gemakkelijk aan en geeft ook snel warmte. Waar tegen vochtig of niet droog haardhout (vochtpercentage boven de 20%)  juist moelijk aan te krijgen is, rook afgeeft en het lang duurt voordat het haardhout warmte afgeeft. 

STAP 2. BOUW EEN PIRAMIDE VAN HAARDHOUT! 

Bouw in jouw openhaard de piramida zoals afgebeeld! Het is belangrijk om onderop wat grotere blokken met het schors naar beneden te leggen. Boven op de grotere blokken leg je kleinere blokken en daar boven op leg je aanmaakhout of houtkrullen. Daar boven op leg je de aanmaakblokjes. 

 

Begin van bouw piramide

Zwitserse methode 2e deel

Zwitserse methode met aanmaakhout

Zwitserse methode met aanmaakhout en aanmaakblokjes

STAP 3. STEEK HET GEHEEL AAN!

Steek de aanmaakblokjes aan, zet de schuif van jouw kachel in eerste instantie helemaal open. Dit zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof bij het haardhout kan komen om hem goed tot ontbranding te laten komen. Als het vuur eenmaal goed tot ontbranding gekomen zet je schuif van jouw kachel of haard op ongeveer 50 procent open. Je geniet nu van een duurzame ontbranding en een makkelijke manier om jouw haardhout te laten ontbranden!