• Pallets worden gratis thuisbezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag in huis

  • Direct stoken na het leveren

  • Afhalen mogelijk bij onze vestiging

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 21.00

Hoe droog moet haardhout zijn?

Om op een fijne én duurzame manier te stoken, is het belangrijk om met droog haardhout te stoken! Maar hoe droog moet haardhout exact zijn? Dat leggen we in deze blog exact uit! Daarnaast leggen we uit waarom het niet verstandig is om met nat of vochtig hout te stoken.

HOE DROOG MOET EEN BLOK HAARDHOUT ZIJN?

Net gekapt hout bevat gemiddeld 60% vocht, maar dit hout is nog niet geschikt om mee te stoken. Om te genieten van mooi vlammenspel, zonder overmatige rookontwikkeling, dient het haardhout onder de 20% te liggen. Het liefst nog iets daaronder, tussen de 12% en 15%. Als het hout dit vochtpercentage heeft, geniet u van heerlijke warmte en een duurzame verbranding. Ligt het vochtpercentage nog boven de 20%? Dan dient het nog langer gedroogd te worden.

WAAROM STOKEN MET DROOG HAARDHOUT?

Omdat u met droog haardhout het meeste stookplezier beleefd! Het hout brandt goed en volledig op, waardoor u profiteert van:

  • Optimale warmte
  • Duurzaam stoken
  • Mooi vlammenspel
  • Lekkere geur


Bovendien is er een schone verbranding, wat ten goede komt voor het milieu en uw gezondheid. Uw buren zullen erg blij met u zijn! In de alinea hieronder leest u namelijk wat er gebeurt als u met te vochtig haardhout stookt.

WAT GEBEURT ER ALS IK MET NAT HAARDHOUT STOOK?

Als u met te nat hout stookt, dan is dat zeker te merken aan het vuurtje. Het brandt niet lekker en het zorgt voor veel stank en rookontwikkeling! Bij te vochtig haardhout is er namelijk geen goede verbranding. Het vocht uit de blokken met eerst verdampen. Bij de verbranding komen er veel kleine roetdeeltjes vrij. Dit is niet goed voor de gezondheid, maar ook het rookkanaal wordt er niet blij van! De deeltjes blijven aan het rookkanaal plakken. Als dit niet regelmatig wordt gereinigd, dan kan het op den duur zelfs schoorsteenbrand veroorzaken!

HOE WEET IK OF HET HAARDHOUT DROOG GENOEG IS?

Om er zeker van te zijn of haardhout droog genoeg is, kunt u het beste gebruikmaken van een vochtmeter. Steek de pennetjes van de vochtmeter in de kern – oftewel de binnenkant – van het hout. Een andere check is om twee gekloofde blokken haardhout te pakken en deze tegen elkaar te slaan. Klinkt het hol? Dan is het hout droog genoeg! Bij te vochtige blokken klinkt er een dof geluid. Verder zijn droge blokken te herkennen aan barsten en scheuren en een eventuele loslatende schors.

HOE HAARDHOUT DROGEN?

Over het algemeen zijn er twee verschillende manieren om haardhout te drogen:

Optie 1
Op de natuurlijke manier, waarbij het hout – afhankelijk van de soort – 1 tot 3 jaar nodig heeft om te drogen. Hierbij is het belangrijk dat de blokken droog liggen en dat er genoeg wind bij kan om het goed te laten drogen.

Optie 2
Drogen in een speciale oven - ook wel ovengedroogd genoemd - waardoor het hout binnen enkele dagen droog genoeg is om te stoken. De blokken zijn dan ook vrij van schimmels en onzuiverheden.

Deze laatste optie biedt Haardhout.com aan en geeft veel gemak, omdat de blokken dan meestal gekloofd en gestapeld op een pallet bij u thuis worden afgeleverd. Na ontvangst kan het hout direct de kachel in!