• Pallets worden gratis thuisbezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag in huis

  • Direct stoken na het leveren

  • Afhalen mogelijk bij onze vestiging

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 21.00

*EK DEAL - Bij besteding vanaf €299,00 ontvangt u een gratis zak aanmaakhout + houtkrullen*

Hoe weet ik of mijn haardhout ovendroog is?

Je wordt online of fysiek plat gegooid met aanbiedingen voor haardhout. Nu kom je vaak de term “Ovendroog haardhout” tegen, maar wanneer weet ik of mijn haardhout ovendroog is? De volgende 6 pijlers hebben jou bij het bepalen of jij ovendroog haardhout hebt. 

1. Voel en kijk:

Haardhout voel en kijk afbeelding

Ovendroog hout is herkenbaar aan haar geborsten structuur aan de eindkanten van de blokken. Daarnaast voelt het haardhout logischerwijs droog aan. 

2. Gebruik een vochtmeter:

Vochtmeter in haardhout

Een vochtmeter is de meest betrouwbare test om het vochtgehalte van het haardhout nauwkeurig te meten. Door de 2 punten van de vochtmeter in de kern van het hout krijg je een percentage te zien. Als dit percentage tussen de 10-20% zit ben je er zeker van dat het hout mooi droog is. Mocht het vochtpercentage hoger liggen dan is het hout nog niet droog genoeg om vlekkeloos met te stoken. 


3. Controleer op kleur:

Vochtig haardhout

Ovendroog hout heeft vaak een lichtere kleur dan vochtiger hout. Het kan een grijzige tint hebben in plaats van een diepe, donkere kleur. Dit komt doordat droog hout minder water bevat en minder vatbaar is voor schimmelgroei.

4. Let op het geluid:

Let op het geluid

Ovendroog hout maakt een helder geluid wanneer je twee stukken tegen elkaar slaat. Als je een dof geluid hoort, kan het hout nog te vochtig zijn.

5. Controleer op gewicht:

Weegschaal

Ovendroog hout is lichter dan vochtig hout vanwege het lagere watergehalte. Als je twee stukken van vergelijkbare grootte hebt, zou het droge hout lichter moeten zijn.

6. Controleer de tijd van opslag:

Opslag van haardhout

Als je het hout zelf hebt opgeslagen, is het belangrijk om te weten hoe lang het al is opgeslagen. Over het algemeen geldt: hoe langer het hout is opgeslagen onder de juiste omstandigheden (droog, goed geventileerd), hoe droger het zal zijn.