• 20 jaar ervaring

    Meer dan 20 jaar ervaring

  • Snelle levering

    Voor 16:00 besteld is volgende werkdag bij u bezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag bij u bezorgd

    Altijd ruime voorraad

  • Haardhout in de buurt kopen

    Meer dan 40.000 tevreden klanten

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 17.00

Stooktips

Een open haard of kachel is de basis van een heerlijk winteravondje. Om te zorgen dat u optimaal geniet van uw haard of kachel, is het van groot belang dat u met het juiste hout stookt. Haardhout.com geeft tips om zoveel mogelijk plezier van uw haard of kachel te hebben en een heerlijk vuurtje te kunnen stoken!

STOOK MET SCHOON ÉN DROOG HOUT

Om vervuiling van het milieu te voorkomen, is het belangrijk dat het hout schoon is. Dit betekent dat het geen vervuilingen zoals verf, olie en dergelijke mag hebben. Tuin- en gebruikt kozijnhout zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Hetzelfde geldt voor blokken van naaldbomen, dit bevat een grote hoeveelheden hars. Na verbranding verdwijnen alle vervuilingen in het milieu. Daarom het advies om met goed gedroogd of ovengedroogd haardhout te stoken!

WAT GEBEURT ER BIJ VOCHTIG HOUT?

Voor een zo goed mogelijke verbranding, moet het te stoken (haard)hout daarnaast zo droog mogelijk zijn. Een teveel aan vocht in het hout zorgt namelijk ook voor een onvolledige verbranding. Stoken met vochtige blokken levert ook een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op z'n beurt weer zorgt voor vervuiling van uw rookkanaal. Er ontstaat koolmonoxide, methaangas en teer- en stofdeeltjes. Dit zorgt voor vervuiling van het milieu, de haard én het rookkanaal. De vrijgekomen roetdeeltjes hechten zich aan het rookkanaal. Op den duur kan dit schoorsteenbrand veroorzaken, zeker als u de schoorsteen niet jaarlijks laten vegen en controleren. Daarnaast valt het niet mee om een vuur - met vochtig hout - aan de gang te houden. De kolen gloeien nauwelijks en er moeten steeds nieuwe blokken toegevoegd worden. Ook het vlammenspel is minimaal. Kortom, met vochtig hout heeft u minder stookplezier.

STOOK MET OVENGEDROOGD HAARDHOUT

Het advies om met goed droog of ovengedroogd haardhout te stoken. Dit zorgt voor een volledige verbranding! Het vuurtje zal lekker branden, met veel warmte en een mooi vlammenspel. Een ander voordeel van ovengedroogd haardhout is dat de blokken vrij zijn van schimmels en ongedierte. Ze worden namelijk gedroogd in speciale ovens. Als ze een percentage van minder dan 20% hebben, zijn ze geschikt om opgestookt te worden. Uw buren zullen hier ook heel blij mee zijn!

HARDE- EN ZACHTE HOUTSOORTEN STOKEN

Hard- en zachthout zijn beiden geschikt voor de open haard. Het voordeel van zachte blokken is dat gemakkelijk in gebruik is. Deze lichte soorten, zoals elzen- en berkenhout hebben verder een snelle onbranding en geven meer warmte af in een kortere tijd. Is het vuurtje per abuis een beetje gedoofd? Dan heeft u het met dit hout snel weer op gang! Voorbeelden van harde soorten zijn essen, eiken en beukenhout. Deze houtsoorten branden langzamer op en zijn daardoor een stukje duurzamer in gebruik. Essen- en beukenhout geven een mooi vlammenspel, eikenhout gaat meer gloeien. Voordeel is dat het wel de meeste warmte afgeeft.

DE HAARD OF KACHEL AANMAKEN

Om een goed vuur te krijgen is zuurstof nodig. Daarom is het belangrijk dat de luchttoevoer van de haard of kachel volledig geopend is tijdens het opstarten. Het handigst is om de kachel aan te maken met wat haardvuur accessoires, zoals aanmaakhout en aanmaakblokjes. Er zijn verschillende manieren om de haard vervolgens aan te steken. Dit is afhankelijk van het soort kachel of haard dat u heeft. Eén manier is om één of meerdere aanmaakblokjes (afhankelijk van de grootte van de haard of kachel) aan te steken en hier de aanmaakhoutjes bovenop te leggen. Wanneer dit goed brandt kunt u er blokken bovenop leggen. Veel stokers maken ook gebruik van de zwitserse methode, waarbij de kachel of haard van boven naar onderen wordt aangestoken. Leg de blokken haardhout onderop, leg daarbovenop de aanmaakhoutjes en leg hier een brandend aanmaakblokje of houtkrulletje weer bovenop. Als het vuurtje lekker brandt, kunt u het deurtje weer sluiten en de luchttoevoer weer wat minderen. Voeg regelmatig blokken toe om het vuurtje lekker op gang te houden.

HAARDHOUT DROOG OPSLAAN

Voor optimaal stookplezier moet hout droog worden opgeslagen. Belangrijk is om rekening te houden met de volgende punten:

• zorg dat het beschut staat voor regen.
• zorg dat het vrij van de grond ligt, zodat vochtoptrek voorkomen wordt (laat bijvoorbeeld de pallet eronder zitten of plaats latjes).
• zorg dat de wind vrij toegang heeft, zodat het verder kan drogen. Raadzaam is om de blokken in een houtopslag of onder een afdak te plaatsen.

Conclusie: door te stoken met schoon én droog haardhout, zult u het meeste stookplezier ervaren! Laat ook jaarlijks uw schoorsteen vegen, om zo ook altijd veilig te kunnen stoken! Heeft u alsnog vragen? Neem gerust contact op met één van onze medewerkers via 0527-820100 of info@haardhout.com.