• Pallets worden gratis thuisbezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag in huis

  • Direct stoken na het leveren

  • Afhalen mogelijk bij onze vestiging

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 21.00

WAT IS HET BESTE OPENHAARDHOUT?

Om te stoken met haardhout, kunt u veelal kiezen uit elzen-, berken-, essen-, beuken- en eikenhout. Maar als u net begint met stoken, vraagt u zich wellicht af: “wat is het beste openhaardhout?” Er is geen éénduidig antwoord op, maar Haardhout.com helpt u graag op weg, zodat u het beste openhaardhout koopt, wat bij uw voorkeuren en stookgedrag past! Per stookvoorkeur leggen we uit welke variant daar het beste bij past.

BESTE OPENHAARDHOUT IS OVENGEDROOGD

Zoals gezegd is niet per se één soort het beste openhaardhout. Wat wel het beste is: stoken met schoon en ovengedroogd openhaardhout. In dit geval hebben de blokken een vochtpercentage onder de 20%, wat zorgt voor een goede verbranding. Hiermee creëert u een mooi vlammenspel en heerlijke warmte! Want wat gebeurt er als u met te vochtige blokken stookt? Veel rookwalmen met bijbehorende stank en veel gespat. Bovendien is het ontzettend vervuilend!

HET BESTE OPENHAARDHOUT OM MET GEMAK TE STOKEN

Stoken met zachte houtsoorten staat gelijk aan stoken met gemak en is tevens zeer geschikt voor beginnende stokers! Zachthout is namelijk minder compact, waardoor het sneller opbrandt. Wel heeft u het vuurtje snel op gang! Het is ontzettend gemakkelijk om met bijvoorbeeld elzen- en berkenhout te stoken. Elzenhout wordt vaak gebruikt voor accumulerende kachels, omdat het snel warmte afgeeft.

BUITEN STOKEN MET BERKEN OPENHAARDHOUT

Berken staat voor gemak met een mooi vlammenspel! Omdat het zo gemakkelijk in gebruik is, raden we het ook vaak aan voor buiten gebruik. Maak het vuurtje aan met wat aanmaak accessoires en het vuurtje is snel op gang! Het vuurtje een beetje gedoofd. Dan is het met berkenhout snel weer op gang. Wilt u haardhout aanschaffen ter decoratie? Dan is deze houtsoort ook heel geschikt! Berken is namelijk heel herkenbaar om de mooie, witte schors.

 

OPENHAARDHOUT VOOR EEN MOOI VLAMMENSPEL

Berken-, essen- en beukenhout geven bij uitstek een mooi vlammenspel! Het verschil tussen deze houtsoorten is de hardheid. Op Haardhout.com zijn de soorten ingedeeld op hardheid, van zacht naar hard:


Met name beukenhout staat bekend om de lekkere geur die het afgeeft. Naast het mooie vlammenspel, gaat beuken een gegeven moment verkolen, waardoor de temperatuur heel gemakkelijk te sturen is. Heel handig bij bijvoorbeeld koken op de OFYR. Wilt u een beetje van beide werelden? Gemakkelijk stoken, maar ondertussen ook duurzaam? Dan is essen de beste openhaardhout keuze.

ZO DUURZAAM MOGELIJK STOKEN MET EIKENHOUT

Eiken heeft de meest langzame verbranding, want betekent dat u hiermee het meest duurzaam stookt. Bij deze houtsoort zijn echter twee opmerkingen te plaatsen:

  1. Het hout geeft minder vlam en gaat minder gloeien. Hierbij geeft het wel ontzettend veel warmte af!
  2. Vanwege de hardheid is eikenhout iets lastiger om op gang te maken. Daarom adviseren we altijd om de kachel eerst goed warmte te stoken met wat aanmaakhout en aanmaakblokjes. Gebruik desnoods eerst wat blokken berken toe om de kachel goed warm te stoken.

STOKEN MET DIVERSE HOUTSOORTEN

Veel van onze klanten kiezen er ook voor om diverse houtsoorten te combineren. Onze gemengde pallets bestaan bijvoorbeeld uit berken, aangevuld met wat duurzamere houtsoorten. Start het stoken met berken, waarna u overgaat op een hardere houtsoort. Zo kan het vuurtje heel goed op gang komen!

HET BESTE OPENHAARDHOUT

Conclusie? Welke soort het beste openhaardhout is, is heel persoonlijk en per stoker verschillend! We raden u dan ook vooral aan om meerdere soorten te testen, om te kijken welke u het beste bevalt. Stuur ons gerust een berichtje voor een offerte, om een pakketje met diverse houtsoorten te proberen. Verder: lees u goed in over hoe u het vuur het beste kunt aanmaken en houd het vuurtje goed bij, door tijdig twee nieuwe blokken op het vuur te leggen. Zo blijft het vuurtje goed op gang!

GEKLOOFD EN OVENGEDROOGD OPENHAARDHOUT

Vindt u kwaliteit belangrijk? Dan adviseren we om openhaardhout te bestellen wat al gekloofd, ovengedroogd en gestapeld is op een pallet. Het voordeel hiervan is dat het – na levering – direct te stoken is. En bestelt u op een werkdag voor 14.00 uur? Dan kan Haardhout.com het de volgende werkdag al bij u thuis leveren!

PERSOONLIJK ADVIES VOOR HET BESTE OPENHAARDHOUT

Wilt u graag persoonlijk advies en weten wat het beste openhaardhout voor u is? Neem dan gerust contact met ons op! Of vul hieronder het contactformulier in. Wij komen zo snel mogelijk terug op uw vraag.