• Pallets worden gratis thuisbezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag in huis

  • Direct stoken na het leveren

  • Afhalen mogelijk bij onze vestiging

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 21.00

Brandt uw vuurtje al?

Brandt uw vuurtje al?

Haardhout .com |

Het koudere weer heeft zijn intocht gedaan. Een goede reden om uw vuurtje weer te laten branden! Of u nu een kachel of open haard heeft, een vuurtje staat gelijk aan veel warmte en gezelligheid. Maar waar moet u rekening mee houden tijdens het stoken? Haardhout.com geeft tips!

Gezellig vuurtje stoken

Een kachel, een aantal blokken hout en een aansteker om het vuurtje aan te maken, genoeg elementen voor een gezellig vuurtje, toch? Niet bepaald! Want er meer voor nodig om een vuurtje goed te laten branden, zonder dat u uitgerookt wordt door de stinkende en vervuilende rook. Met kleren wassen als gevolg..

Stook met droog én onbehandeld (haard)hout

Hout stoken kan heel gezellig zijn. Maar niet goed gedroogd of vervuild hout (met verfresten, hars en dergelijke) is heel vervuilend. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid. Bij dit soort hout komt er namelijk heel veel fijnstof vrij. Wij raden u daarom ten zeerste aan om uitsluitend met droog én onbehandeld hout te stoken.

Welk hout stoken?

Over het algemeen wordt er veel met loofbomenhout gestookt, zoals essenhout, beukenhout en eikenhout. Deze bomen groeien langzaam, waardoor er een houtsoort met een hoge dichtheid ontstaat. En hoe harder het hout, hoe langzamer deze opbrandt. Zachtere houtsoorten, zoals elzenhout en berkenhout, zijn daarentegen gemakkelijker in gebruik. Niet alle soorten hout zijn geschikt om mee te stoken. Zoals al vernoemd is stoken met behandeld hout ten zeerste af te raden. Hout met bijvoorbeeld verfresten zorgt voor een onvolledige verbranding met ongezonde rookontwikkeling.

Stoken met ovengedroogd haardhout

Gaat u zelf kloven? Houd er dan rekening mee dat de blokken nog minimaal twee tot drie jaar moeten drogen, alvorens ze droog genoeg zijn om mee te stoken. Niet voor niets zijn er diverse aanbieders die kant-en-klaar haardhout verkopen. Dit is over het algemeen bijna altijd ovengedroogd én al gekloofd haardhout. Het voordeel hiervan? De blokken zijn schoon, droog en direct klaar om mee te stoken. Doordat de blokken zijn gedroogd tot een vochtpercentage onder de 20%, vindt er een volledige en schone verbranding plaats. Bovendien hoeft u zelf niet meer te kloven!

Ovengedroogd haardhout: een perfecte mix van warmte en efficiëntie voor die gezellige avonden bij de open haard

Aanmaken van een haardvuurtje

Het gemakkelijkste is om het vuurtje te starten met wat kleine houtjes, zoals aanmaakhout. Zorg ervoor dat deze ook droog genoeg zijn om te stoken, anders geniet u alsnog van veel rookontwikkeling. Maak gebruik van wat aanmaakblokjes en steek het van bovenaf aan. Dit wordt ook de Zwitserse methode genoemd en wordt tegenwoordig door veel stokers toegepast. Zorg daarnaast voor volledige luchttoevoer, met name wanneer het vuurtje nog moet opstarten. Voldoende zuurstof zorgt ervoor dat het vuurtje snel en gemakkelijk op gang komt.

Tips om veilig te stoken

Bij alle vormen van stoken wordt meestal geadviseerd om niet te stoken met windstil weer. De reden? De rook blijft hierdoor hangen! De meeste buren zijn hier niet zo blij mee.

Overige tips zijn:

• Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
• Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger. Zo voorkomt u schoorsteenbrand en stookt u altijd op een veilige manier. Stookt u altijd met ovengedroogd hout? Dan zult u zien dat u over het algemeen een zeer schoon rookkanaal heeft!

Haardhout kopen

Wilt u verzekerd zijn van een goede houtsoort om mee te stoken? Haardhout.com heeft een ruim assortiment haardhout, voor ieder wat wils! Neem gerust contact met ons op voor uitgebreid advies. Wij helpen u graag op weg. Haardhout.com wenst u in ieder geval veel stookplezier toe!

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.