• 20 jaar ervaring

    Meer dan 20 jaar ervaring

  • Snelle levering

    Voor 16:00 besteld is volgende werkdag bij u bezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag bij u bezorgd

    Altijd ruime voorraad

  • Haardhout in de buurt kopen

    Meer dan 40.000 tevreden klanten

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 17.00

Hoe steek je houtpellets aan?

Hoe steek je houtpellets aan?

Haardhout .com |

Het gebruik van houtpellets in een pelletkachel is een efficiënte manier om je huis te verwarmen. Maar hoe steek je houtpellets aan en waarom zou je ze kiezen in plaats van traditionele haardhout blokken? Wij geven antwoord op die vragen en vertellen meer over het gebruik van houtpellets, de voordelen, en de juiste manier om ze te gebruiken.

Het verschil tussen houtpellets en haardhout

Houtpellets zijn kleine, samengeperste korrels van houtvezels, zoals zaagsel en houtsnippers. In tegenstelling tot traditionele haardblokken, die vaak vochtiger zijn en minder efficiënt verbranden, hebben houtpellets een vochtniveau van ongeveer 10%. Dit zorgt voor een schonere en efficiëntere verbranding met een rendement van wel 93%. Hierdoor zijn houtpellets niet alleen goedkoper in gebruik, maar ook milieuvriendelijker doordat er nauwelijks fijnstof en as overblijft (slechts 1%).

Waarom kiezen voor houtpellets?

Pelletkachels zijn ontworpen om houtpellets optimaal te verbranden, wat ze tot 40% voordeliger maakt dan gas of stookolie. Daarnaast verbruikt een gemiddelde pelletkachel jaarlijks tussen de 1500 en 2000 kilo pellets voor het verwarmen van een huishouden. Dit maakt ze een betaalbaar alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden. Bovendien zijn houtpellets een restproduct, wat betekent dat er geen extra bomen worden gekapt voor hun productie.

Hoe steek je houtpellets aan?

Een groot voordeel van houtpellets is dat ze eenvoudig zijn aan te steken, vaak zonder extra hulpmiddelen zoals aanmaakblokjes. Moderne pelletkachels hebben een automatisch ontstekingssysteem. Zodra je de kachel hebt gevuld met pellets, zorgt de kachel zelf voor de ontsteking en het bijvullen wanneer dat nodig is. Eens in de 10 tot 50 uur moet je de kachel bijvullen, afhankelijk van het model en het gebruik.

Kwaliteit en keurmerken van houtpellets

Bij het kopen van houtpellets is het belangrijk om te letten op de keurmerken. Pellets met het EN Plus A1-keurmerk of houtpellets met DIN+-certificering garanderen de hoogste kwaliteit. Dit betekent dat de pellets zorgvuldig zijn getest en voldoen aan strenge eisen voor rendement en uitstoot. Zo haal je meer warmte uit minder brandstof en blijft de lucht in je huis schoner.

  • EN Plus A1: garandeert de hoogste kwaliteit houtpellets, met strenge controles op de volledige waardeketen.
  • DIN+: staat voor schoon en onbehandeld hout en biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding, vaak gemaakt van dennenhout met lichte schorsresten.

Pellets gebruiken in andere kachels

Hoewel pelletkachels speciaal zijn ontworpen voor het verbranden van houtpellets, vragen veel mensen zich af of ze pellets in een traditionele houtkachel kunnen gebruiken. Dit is echter niet aan te raden, aangezien houtkachels niet zijn uitgerust met een automatisch toevoersysteem en de verbranding van pellets daardoor minder efficiënt verloopt.

Het gemak van online houtpellets kopen

Voor wie geen zin heeft om zware zakken met houtpellets te tillen, biedt Haardhout.com een handige oplossing: online bestellen. Door een account aan te maken, wordt het herbestellen van pellets nog eenvoudiger. Haardhout.com levert je bestelling snel, en zelfs op moeilijk bereikbare locaties met een kooiaap.

Vergeet niet dat pellets vooral geschikt zijn voor gebruik in een pelletkachel, en voor wie nog meer gemak wil, zijn de houtpellets van Haardhout.com eenvoudig online te bestellen en snel in huis.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.