• Meer dan 20 jaar ervaring

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag bij u bezorgd

  • Altijd ruime voorraad

  • Meer dan 40.000 tevreden klanten

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 21.00

Wist u dat… haardhout editie!

Wist-u-dat-haardhout-editie Haardhout.com

Haardhout .com |

Wist u dat…

1. Haardhout de oudste brandstof ter wereld is?

In de prehistorie maakte men onder andere vuur door twee stokken tegen elkaar aan te wrijven. De andere mogelijkheid was door twee stenen op elkaar te slaan en een vonk te creëren. Welke methode zou u nu kiezen?

2. Natuurlijk gedroogd haardhout gemiddeld 1 tot 3 jaar ligt te drogen?

Hoe harder de houtsoort, hoe langer het drogingsproces. Berkenhout is een zachte houtsoort, die gemiddeld 1 jaar nodig heeft om te drogen. Eikenhout is juiste de hardste soort in het assortiment en heeft gemiddeld twee tot drie jaar nodig. Vanwege deze reden kiezen ook veel stokers ervoor om kant-en-klaar haardhout in te kopen, dat direct gestookt kan worden!

3. Net gekapt haardhout gemiddeld 60% vocht bevat?

Dit hout moet nog gedroogd worden naar een vochtpercentage onder de 20%! Pas dan is het hout klaar om gestookt te worden! Stookt u met te nat hout? Dan merkt u dat aan het vuurtje. Het brandt niet lekker en zorgt voor veel stank en rookontwikkeling!

4. U kunt horen of het haardhout droog genoeg is?

Pak twee blokken haardhout en sla ze tegen elkaar. Klinkt het hol? Dan is het hout goed droog! Bij nat hout klinkt er een dof geluid. Verder zijn droge blokken te herkennen aan barsten en scheuren en een eventuele loslatende schors.

Haardhout weetjes

5. Ovengedroogd haardhout lichter van kleur is, vergeleken met natuurlijk gedroogd hout?

Doordat het hout direct na het kloven wordt gedroogd in droogkamers blijft de kleur van het hout licht. Ook de klassieke frisse geur van het hout blijft veel langer hangen. Dit betekent niet dat natuurlijk gedroogd hout niet goed is, het heeft slechts andere (uiterlijke) eigenschappen!

6. Veel stank en overlast wordt veroorzaakt door mensen die stoken met vervuild of nat haardhout?

Vervuild of nat haardhout zorgt voor veel rookontwikkeling en een sissend vuurtje. Hierbij komen er veel schadelijke stoffen vrij. Daarom is een optimale verbranding belangrijk, dit levert veel minder schadelijke uitstoot!

7. Er bij een optimale verbranding weinig vuil in het rookkanaal aanwezig is?

Ervaren stokers, die altijd met goed gedroogd of ovengedroogd haardhout stoken, herkennen het vast wel: er is weinig vervuiling in het rookkanaal. Het is namelijk raadzaam om jaarlijks de schoorsteenveger te laten komen!

8. De keuze voor de houtsoort persoonlijk is?

Bij het stoken van haardhout geldt eigenlijk maar één regel: dat het hout schoon en goed droog is. Dan is er een schone verbranding, komt er veel warmte vrij en stookt u duurzaam. Welke houtsoort u kiest, is niet van invloed op de verbranding. Wel is het persoonlijk, omdat elke houtsoort andere stookeigenschappen heeft. Berkenhout is bijvoorbeeld gemakkelijk in gebruik, essenhout geeft een mooie vlam en eikenhout geeft de meeste warmte. Probeer zelf te ontdekken welke houtsoort het fijnste voor u werkt of vraag een stookprofessional!

9. Eikenhout vrijwel geen vlam geeft?

Eikenhout is de enige houtsoort die weinig vlam geeft. Maar dit is zeker geen reden om niet met eikenhout te stoken! Eikenhout geeft namelijk wel ontzettend veel warmte af! Daarbij brandt het hout ook nog eens ontzettend langzaam op, wat het heel duurzaam maakt.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.